Δεν πρέπει ποτέ να μας νικήσει η απελπισία!

Περιμένοντας τους Laibach για τις συναυλίες τους σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 4 και 5 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, αναδημοσιεύουμε ένα απόσπασμα απο την πρόσφατη συνέντευξή τους στο περιοδικό Ζενίθ. Συγκεκριμένα αναδημοσιεύουμε το κλείσιμο της συνέντευξης στο οποίο ο Ivo Saliger των Laibach καλείται να βοηθήσει στην ανεύρεση της χαμένης για ορισμένους ελπίδας. 

Που βρίσκεται λοιπόν η ελπίδα μας, στην έμπνευση, στην επανάσταση, στην θρησκεία…;

Δύσκολη ερώτηση. Πρέπει να μην σκεφτόμαστε τόσο πραγματικά, τόσο ορθολογικά, τι είναι καλό και τι δεν είναι. Πρέπει να μείνουμε αφελείς όσο γίνεται, πρέπει να είμαστε ιδεαλιστές και ουτοπιστές. Έχω την τάση να πιστεύω ότι ο κομουνισμός μπορεί τελικά να πραγματοποιηθεί ως σύστημα και ίσως πρέπει προς τα εκεί να πηγαίνουμε, παρόλο που μπορεί να μην συμβεί ποτέ… 

Και πως μπορεί να καθαριστεί η κομουνιστική ιδέα απο τα αυταρχικά της στοιχεία που κόλλησαν πάνω της οι ψεύτικοι υπηρέτες της;

 Με την ανάλυση, αναλύοντάς το. Άλλωστε και η δημοκρατία δημιουργήθηκε με πολύ αίμα και προσπάθεια. Ο κομμουνισμός, όπως τον μάθαμε,  είχε μέχρι τώρα ένα μόνο επεισόδιο, ενώ η δημοκρατία είχε ως τώρα πολλά επεισόδια στα οποία ακονίστηκε αρκετά μέχρι σήμερα, έτσι δεν είναι; Ο κομμουνισμός ξεκίνησε από το τελευταίο μέρος του, εκεί που δεν έπρεπε. Θα έπρεπε να γεννηθεί στις υψηλά ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα τουλάχιστον με τη θεωρία του Μάρξ. Πρέπει να μείνουμε σαν παιδιά αθώοι, να πιστεύουμε αλλά και να είμαστε κριτικοί, δεν πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα όπως μας τα σερβίρουν, πρέπει να τα αναλύουμε ξανά και ξανά, γιατί άλλωστε όλοι μας μια ζωή την έχουμε και μια ευκαιρία να κάνουμε κάτι με αυτήν. Να φτάσουμε σε κάποια ποιότητα, κάποια ποιοτική αντανάκλαση και σκέψη. Δεν πρέπει να μας νικήσει ποτέ η απελπισία!

This entry was posted in Συνεντεύξεις and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

2 Comments

  1. Haris
    Posted November 19, 2008 at 4:27 pm | Permalink

    Αν θέλετε να κερδίσετε ένα δωρεάν τεύχος του περιοδικού Ζενίθ με την συνέντευξη των Laibach, αφήστε σχόλιο σε αυτό το post. Το περιοδικό είναι προσφορά των εκδόσεων Άγνωστο και το τεύχος σας θα το παραλάβετε από το merchandise desk των Laibach μετά την συναυλία.

  2. BB
    Posted February 4, 2009 at 2:32 pm | Permalink

    Μπράβο Χάρη , όπως ακριβώς το λέτε, δεν πρέπει ποτέ να μας νικήσει η απελπισία!

Post a Comment

Your email is never published nor shared. Required fields are marked *

*
*