Το Κράτος NSK

Το Κράτος NSK δημιουργήθηκε το 1990 από τους καλλιτέχνες της Neue Slowenische Kunst (NSK), της κολεκτίβας με το Γερμανικό όνομα που έδρασε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 στην Λιουμπλιάνα της σοσιαλιστικής Γιουγκοσλαβίας με στόχο να θέσει υπό εξέταση την σχέση τέχνης και ιδεολογίας και να αναλύσει το φαινόμενο της αφομοίωσης των ιστορικών κινημάτων της avant-garde από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα.

Όλη η τέχνη είναι αντικείμενο πολιτικής χειραγώγησης, εκτός από την τέχνη που μιλάει την γλώσσα αυτής της ίδιας της χειραγώγησης” δήλωναν οι Laibach, οι ιδεολόγοι του κινήματος, στην ιδρυτική τους διακήρυξη το 1980. Βάση αυτού του αξιώματος, αποφασίζουν μια δεκαετία μετά να δημιουργήσουν το δικό τους κράτος, ως “Τέχνη καθ’ εικόνα και ομοίωση τους Κράτους“. Μια ακραία ρεαλιστική προσομοίωση Κράτους που ενώ πολλαπλασιάζει και μεγεθύνει μια σειρά από δομικά αρχέτυπα και λειτουργίες ενός κράτους, αρνείται το θεμελιώδες στοιχείο της αρχής των εθνικών συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας και συνηγορεί υπέρ του νόμου της διεθνικότητας.

Τα διαβατήρια NSK

Το NSK εκδίδει διαβατήρια στα ίδια τυπογραφεία και με τις ίδιες προδιαγραφές των επίσημων διαβατηρίων του κράτους της Σλοβενίας, μόνο που σε αντίθεση με τα νεοσύστατα κράτη της ίδιας περιόδου στην περιοχή των Βαλκανίων, το NSK προσφέρει το δικαίωμα για ιθαγένεια σε χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, εθνικότητας και πεποιθήσεων. Μέσα στο χάος της δεκαετίας του ενενήντα, η ανάδυση ενός ακόμα απροσδιόριστου ανατολικοευρωπαϊκού κράτους δεν αποτελούσε αξιοσημείωτο γεγονός και ήταν καθ’ όλα εύλογο, σε σημείο τέτοιο που πολλοί άνθρωποι ταξίδευαν χωρίς προβλήματα με διαβατήρια του NSK tadalafil india.

Πρεσβείες NSK και εκδηλώσεις

Το NSK από την ίδρυση του μέχρι σήμερα έχει ανοίξει πρεσβείες σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, οι οποίες δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα αλλά λειτουργούν περισσότερο ως δημιουργικοί θεσμοί. Στις πρεσβείες αυτές γίνονται ομιλίες, συζητήσεις, συναντήσεις καθώς και παρουσιάσεις προγραμμάτων και δράσεων. Η πρώτη πρεσβεία του NSK άνοιξε στη Μόσχα για έναν μήνα το 1992, ενώ το 1993 διακηρύχθηκε για τρεις ημέρες το θέατρο του Βερολίνου ως «Περιοχή του Κράτους NSK» όπου ανάμεσα στις άλλες εκδηλώσεις δόθηκε και μία διάλεξη από τον Σλοβένο φιλόσοφο Slavoj Zizek. Το Νοέμβριο του 1995 το NSK καταλαμβάνει το Εθνικό θέατρο του Σεράγιεβο, ανακηρύσσοντας όλη την πόλη ως “Κράτος NSK – Σαράγιεβο”. Στο Σαράγιεβο όλες οι ομάδες του NSK παρουσίασαν το έργο τους και λειτουργούν ένα γραφείο διαβατηρίων στο οποίο εκατοντάδες άνθρωποι εκδίδουν διαβατήρια τα οποία χρησιμοποιούν σε αρκετές περιπτώσεις ως ταξιδιωτικά έγραφα.

Το NSK διοργανώνει μέχρι και σήμερα διάφορες εκδηλώσεις και συμμετέχει σε συλλογικές διοργανώσεις. Μια τέτοια διοργάνωση ήταν το AMORPH!03 Festival το οποίο έλαβε χώρα στο Ελσίνκι το 2003 και ήταν η πρώτη συγκέντρωση μικρο-εθνών που έχει γίνει ποτέ. Στις αρχές Μαΐου του 2004 όλες οι ομάδες του NSK μετακόμισαν για λίγες ημέρες στο Δουβλίνο όπου με την υποστήριξη τοπικών καλλιτεχνικών φορέων και της πρεσβείας της Σλοβενίας παρουσίασαν το έργο τους κατά την διάρκεια των εορτασμών για την εισδοχή των νέων μελών στην Ευρωπαϊκή ένωση.

Οι εικονικοί μετανάστες του NSK

Το 2002 μια ομάδα πολιτών του NSK δημιουργεί το website NSKSTATE.COM με στόχο να παρουσιάσουν αλλά και να εξετάσουν το φαινόμενο NSK απο την οπτική γωνία των πολιτών του. Το website δίνει την ευκαιρίας σε εκατοντάδες πολίτες και φίλους του NSK να ενημερωθούν, να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν τις ιδέες τους για το Κράτος του NSK και τους καλλιτέχνες που το δημιούργησαν και το περιβάλουν. Παράλληλα κάνει γνωστό το Κράτος σε χιλιάδες νέους ανθρώπους και μέρη του κόσμου που οι καλλιτέχνες του NSK δεν είχαν πριν καμία πρόσβαση ή άλλου είδους επικοινωνία. Ένα από αυτά τα μέρη είναι η Νιγηρία, από όπου ξεκινάει ένα ιδιότυπο κύμα μετανάστευσης το οποίο έχει αναγκάσει ακόμα και το ίδιο το υπουργείο εξωτερικών της Σλοβενίας να αναρτήσει ανακοίνωση στο δικό της website οτι “το διαβατήριο της Σλοβενίας δεν είναι το διαβατήριο του NSK“. Το φαινόμενο αυτής της εικονικής μετανάστευσης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη σήμερα, με χιλιάδες Αφριακανούς να διαθέτουν, να διεκδικούν ή να προσπαθούν να κάνουν χρήση του διαβατηρίου, με σκοπό να ταξιδέψουν στην δική τους γη της απαγγελίας.

Πίσω στο μέλλον

Σήμερα οι πολίτες του NSK έχουν θέσει το website NSKSTATE.COM σε κατάσταση “ύπνωσης” ενώ παράλληλα διοργανώνουν την πρώτη συνάντηση πολιτών του NSK που θα λάβει χώρα το 2010 στην Γερμανία με σκοπό να εξερευνήσουν τις απόψεις των πολιτών για το Κράτους του NSK και να θέσουν μια νέα ατζέντα για την μελλοντική του ανάπτυξη. Περισσότερα για την συνάντηση αυτή μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://congress.nskstate.com